Na een mooie carrière van meer dan 17 (!) jaar motorsport, heb ik besloten om te stoppen met racen. Na alle vele mooie avonturen met familie, vrienden en sponsoren is het tijd om mijn helm aan de wilgen te hangen. Deze prachtige sport heeft me over de hele wereld fantastische avonturen laten beleven; van maandagmorgen vanaf de boot uit Engeland gelijk naar school gaan en giraffes voeren in Zuid-Afrika, tot avonturen in Turkije, hotels in Tsjechië en gekkigheid met huurauto’s in Spanje. Ik heb in ontzettend veel verschillende raceklassen mogen rijden, zoals de Moto3 van het British Superbike kampioenschap en wildcards in de World Supersport. Mijn mooiste seizoenen waren bij het ILR Team in Engeland en mijn jaar bij SWPN in Duitsland; de jaren waarin ik ook mijn beste resultaten haalde.

In de afgelopen seizoenen merkte ik dat het plezier, en daardoor de motivatie, langzaam begon weg te zakken. Deze sport vereist echter altijd 110% inzet, vanwege alle zaken die er geregeld moeten worden en de enorme competitie op de baan. Ik heb altijd geracet voor het plezier, maar toen dit begon te ontbreken zag ik dat het beter was om te stoppen en de mooie herinneringen te behouden. Ook waren er mindere kanten aan de sport, zo heb ik rond de tien keer iets gebroken en meerdere hersenschuddingen opgelopen. Met een zeer hoge motivatie was dit nooit een probleem, maar als dit niet het geval is dan is het steeds lastiger om met de gevolgen van blessures om te gaan. Vooral de hersenschuddingen waren erg zwaar, aangezien ik hier ook steeds langere tijd last van bleef houden in het dagelijkse leven.

Ik kijk terug op een hele mooie tijd in mijn leven, die ik zeker nooit zal vergeten. Mijn ouders zijn met mij de hele wereld over gereisd en ik wil hen daarvoor ontzettend bedanken. Daarnaast zijn ook mijn sponsoren ontzettend belangrijk geweest. Zoals we allemaal weten is, naast talent, geld de belangrijkste factor in deze sport, dus zonder mijn sponsoren had ik absoluut geen kans gehad! Met name Jaap Wisse (Amex Logisitics) en Ronald Koopmanschap (Koopmanschap Bouw Advies) zijn vanaf het allereerste jaar constant aanwezig geweest. Zo zag Jaap mij nog in een helikopter afgevoerd worden in Barcelona en was Ronald een vaak geziene en welkome gast in de pitbox. Ook wil ik “De Tantes” van Powerbikes bedanken voor het verzorgen van de administratie, dit was flink wat werk aangezien ze mij elke maand een appje moesten sturen dat ik nu toch ècht de facturen moest indienen.

Nu ga ik mij focussen op mijn maatschappelijk carrière. Ik heb mijn studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit bijna afgerond. In de toekomst zullen jullie mij samen met mijn vriendin in Oostenrijk kunnen vinden, maar ik zal zeker af en toe nog eens op het circuit verschijnen voor een leuke race of evenement! Bedankt allemaal voor de support en opgebouwde vriendschappen, zonder jullie was het nooit gelukt!

Vasco #62