Een aantal van de beste Superbike- en Supersportcoureurs uit nationale competities staat tijdens de Dutch TT  2019 zaterdagavond al aan de start van een nieuwe raceklasse met een klassieke naam: de Tourist Trophy. De race start met het zwaaien van de Nederlandse vlag. Wat volgt is een ‘Le Mans’-start: de coureurs rennen naar hun motoren die aan de overkant van de baan bij de pitmuur klaarstaan op volgorde van kwalificatie… Het begin van een landenwedstrijd van zestien ronden waarin de Superbikes en Supersport samen rijden. Een van de coureurs in het Nederlandse team is Vasco!

Zo werkt de Tourist Trophy
Van zowel de Superbikes als Supersport wordt eerst een apart klassement opgemaakt. In beide klassen gaat de winnaar naar huis met 2500 euro, de nummer twee met 1250 euro en de nummer drie met 625 euro. In beide categorieën krijgen alle coureurs ook punten voor hun uitslag. Wie wint krijgt één punt, wie tweede wordt twee en ga zo maar door. Per land worden de punten van de best geklasseerden opgeteld; het land met de minste punten wint!

Deelnemersveld
De voorlopige deelnemerslijst bestaat uit zestien rijders, uit vier verschillende landen. Voor Nederland zijn dat naast Vasco Rob Hartog (Supersport), Nigel Walraven (Superbikes) en Pepijn Bijsterbosch (Superbikes). Een veld van zestien is enerzijds een voorzichtig begin, anderzijds een prima startpunt van een groter plan. FIM Europe kijkt naar mogelijkheden om van het format een Europese competitie te maken.

De vrije trainingen en kwalificaties van de Tourist Trophy worden verreden op vrijdag 28 juni. De race van zestien ronden is zaterdag 29 juni. Het hele tijdschema van de Motul Dutch TT 2019 vind je hier.
(bron: KNMV, Foto D. Teerink)