Na een sterk optreden in Assen, was de Amersfoortse motorcoureur Vasco van der Valk (18) volledig opgeladen voor de seizoenafsluiter van het 2018 IDM-kampioenschap, met twee races op het circuit van Hockenheim.

In de trainingen op vrijdag zat Vasco er prima bij, met een 7e tijd en nog voldoende verbeterpunten. Daarmee was het plan om zaterdag in de tweede kwalificatie verder door te stoten naar de voorkant, omdat de eerste kwalificatie zo vroeg was dat de baantemperatuur met 5 graden nog te laag was. Helaas zorgde een héél kleine schuiver ervoor dat er wat tijd verloren werd, wat pas een echt probleem werd toen de tweede kwalificatie door een rode vlag voortijdig werd beëindigd, en Vasco “nog” op P9 stond, wat zo dus zijn uitgangpositie voor beide races werd.

In de warm-up op zondagmorgen merkte Van der Valk dat er iets niet in orde was met zijn motor, waarop werd besloten zijn motorblok te wisselen. Een moeilijke beslissing, omdat de tijd tot de eerste race erg kort was, wat het Benro Racing team flink onder druk zette. De wisseling leek echter in deze korte tijd volledig geslaagd, het team stond op tijd op de grid, een formidabele prestatie van de technische crew. Vasco kwam na de start direct in de eerste ronde naar de 6e plaats met prima rondetijden, totdat hij merkte dat er helaas toch nog een probleem was en hij de motor naar binnen moest sturen. Voor Race 2 leek dit opgelost, Vasco kwam weer naar voren en zette direct gelijke rondetijden neer als de coureurs vooraan, maar al snel bleek er een kleine olielekkage, waardoor er olie op Van der Valk’s TCX-motorlaars druppelde en hij in een aantal rechterbochten bijna de controle over zijn motorfiets verloor. Deze ‘momentjes’ zorgden ervoor dat hij een aantal plaatsen verloor, maar de jonge coureur weigerde op te geven en vocht zich zo ondanks alles nog naar P7.

Helaas zorgde dit alles ervoor dat Vasco zoveel punten misliep, dat hij in het Internationalen Deutschen Motorradmeisterschaft (IDM) een aantal plaatsen moest inleveren en zo een zwaar bevochten seizoen 2018 op een achtste plaats afsluit.