In alweer het laatste weekend van het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft (IDM) 2017 is Vasco twee keer vierde geworden. In een zeer sterk veld eindigde hij zo tot twee maal toe vlak naast het podium, maar qua snelheid en race-ervaring maakte onze jonge coureur weer flinke stappen. Met regentrainingen en lastige omstandigheden in de trainingen ging hij zeer volwassen om, waarop hij vanaf een vierde plaats mocht starten. In beide races leverde hij spannende gevechten met de ervaren coureurs die vooraan het IDM rijden, waarbij vooral ultra-laat remmen Vasco steeds weer hielp, een kwaliteit die hij opdeed in het Britste Moto3-kampioenschap. Ook het uitkomen van de bochten gaat steeds beter, maar ondanks een goede exit ontbrak het meestal net aan de topsnelheid om voorbij de concurrentie te komen.

Daarbij had de eerste derde plaats eigenlijk een derde moeten zijn; de Duitse coureur die 3e werd was op illegale wijze aan de start gekomen, maar ondanks een officieel protest werd pas na het verlopen van de bezwaartijd erkend dat de gang van zaken onregelementair was maar dat het nu te laat is. Hierop werd de nr. 3 voor de volgende race naar de laatste plek van de grid teruggezet, maar de Duitse organisatie erkende zelf dat de afhandeling heel anders had gemoeten.

Of dit de laatste race van het seizoen is, blijft nog heel even onbekend; er zijn kansen op wildcard optredens in het buitenland, na interesse van (buitenlandse) teams, nu VAsco zich duidelijk als talentvolle Supersport-coureur op de kaart heeft gezet. In het IDM 2017 is Vasco uiteindelijk 5e geworden, een zeer solide prestatie die hij samen met het SWPN-team ruim boven verwachting afsloot! Daarnaast wende hij in dit eerste jaar opvallend snel aan de 600cc Supersport-klasse, wat de mogelijkheden op doorgroei naar nòg hogere competities sterk vergroot heeft. Voor volgend jaar zijn er al gesprekken gaande, maar het is nog onzeker of het IDM volgend jaar in deze vorm bestaat. Aan de bezoekersaantallen op Hockenheim (foto) ligt het zeker niet!