Afgelopen weekend was het Belgische Circuit van Zolder de locatie voor de tweede ronde van het Duitse IDM 2017 kampioenschap. Hier was het voor iedereen afwachten of Vasco’s goede klasseringen van de Nürburgring een uitschieter waren, of tòch zijn echte niveau weergaven. Met de aanwezigheid van een tweetal World Supersport coureurs en een veld met veel snelle coureurs uit heel Europa, lag de lat in ieder geval hoog. Al op donderdag liet Vasco zien dat het hem menens was: in de eerste training stond hij gelijk al op een tweede plaats, maar in de tweede training ging het minder makkelijk door het zoeken naar de juiste verhouding qua versnellingen van zijn SWPN Yamaha YZF-R6 racemotor; Frank, Niels, Jaap en Nanda werkten keihard aan de machine, met wat extra hulp van Peter en Sander. Op vrijdag ging het daardoor alweer veel beter, met in de eerste kwalificatie een vierde startplaats als score. In de tweede kwalificatie wist hij dat nog eens te verbeteren naar een 3e startplaats, waarmee zijn eerste “Front Row” startplek binnen was. 

Race 1 op zaterdagmiddag begon met een slechte start, waardoor hij gelijk al drie plaatsen verloor, maar in de eerst ronde haalde hij die met een paar gedurfde inhaalacties direct weer terug. Daarna ontstond een kopgroep met de Oostenrijker Thomas Gradinger, de Duitser Max Enderlein en Rob Hartog, de ervaren Nederlandse World Supersport coureur. Als jonkie leek Vasco niet veel kans te hebben met deze ervaren coureurs de strijd aan te kunnen gaan, maar dat bleek toch anders te lopen! Vasco haalde diverse malen in, werd ook weer teruggehaald, maar hij liet zien het gevecht prima aan te kunnen. Een klein foutje in de laatste ronde zorgde ervoor dat hij toch vierde werd; qua punten zelfs derde want Hartog telde als gastrijder niet mee. Zodoende het eerste IDM-podium! 

Race 2 toonde deels hetzelfde beeld, al was de start nu prima en de kopgroep iets anders ingedeeld. Gradinger kon direct wegkomen, waarop Vasco achterbleef met Hartog en de Duitser Kevin Wahr, ook al zo’n ervaren ex-World Supersport coureur. Het was voor de vele kenners ongelooflijk hoe goed de 17-jarige rookie deze twee kanonnen aankon, hij volgde niet alleen maar vocht zich zelfs naar de leiding van de groep. Uiteindelijk was het ook nu weer de slotfase waarin de beslissing viel. Helaas was dat wederom in het voordeel van de ervaren coureurs die in de laatste ronden voorbij kwamen en de deur angstvallig dicht wisten te houden; Vasco werd weer vierde met de punten van een derde plaats.

Overall: twee keer een vierde plaats die meetellen als twee derde plaatsten! Daarbij een zeer duidelijk afgegeven visitekaartje in een zeer belangrijk wegracekampioenschap en een groot aantal experts die na de race hun bewondering uitspraken voor de manier waarop de strijd verlopen was met de “Grote Namen”. Volgende race: 30 juli 2017 op het circuit van Schleiz in Duitsland.