Na een lange aanloop was het afgelopen weekend dan eindelijk zo ver: de eerste race van het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft (IDM) 2018 op het circuit van Oschersleben, in de buurt van Magdenburg in voormalig Oost-Duitsland. Zeker niet het favoriete circuit van Vasco….

Op donderdag was er een extra “Auftakttraining”, maar door regen was het circuit spekglad. Vasco verkeek zich daar flink op en ging in de eerste ronde dan ook direct onderuit, geen lekker begin van het weekend. Het team gebruikte de rest van de dag om de motor opnieuw op te bouwen, veel werk maar de samenwerking binnen de crew was super.

Nadeel van de crash was dat op vrijdag de vrije trainingen op een volledig nieuw opgebouwde fiets gedaan werden. Vasco kwam niet lekker in zijn ritme en sloot de dag dan ook ontevreden als 12e af. Op zaterdag ging het al beter, maar de èchte snelheid en het bijbehorende vertrouwen bleven nog wat uit, met P9 als resultaat van de twee kwalificaties.

Dan moest het maar op zondag gebeuren! Vasco startte de 1e race prima vanaf P9, kwam na één ronde als zesde door en stoomde op naar P4. Daar vocht hij langdurig met Kevin Wahr en Marcel Buchner, hij kreeg zelfs even P3 in handen maar schakelde toen mis, waardoor hij “maar” vierde werd, toch een prima race vanaf P9! Race twee was lastiger door een elektronisch probleem, waardoor hij opeens sterk terugviel. Toen de race met een rode vlag werd afgebroken reed hij 11e, waardoor hij bij de herstart van die plek moest vertrekken. Voordeel was wel weer dat het probleem verholpen kon worden, een geluk bij een ongeluk. In de “sprint” van maar 9 ronden reed hij weer prima van P11 naar P6, wederom een sterke race dus!

Geen makkelijk weekend, waarin het duidelijk werd dat er dit jaar nog weer harder dan vorig jaar gereden wordt, maar Vasco verbeterde zijn rondetijd ook flink en kon de ’29-ers veel ronden volhouden. Mooi uitgangspunt voor de volgende ronde in juni, in de tussentijd kan hij mooi “even” zijn VWO-eindexamen doen….

Foto: Henk Teerink / Benro Racing